Dekoratif Boya nedir?
Çok eski çağlardan bu yana insanoğlu, yaşadığı yer mekân neresi olursa olsun, kendini ifade etmek ya da görsellerle yaşadığı yeri dekoratif olarak değiştirerek ve mutlu olmak için, figürler ve şekiller çizmiştir. Bunu yaparken de en büyük yardımcısı boya olmuştur. Boya, uygulama alanı fark etmeksizin, başta renk değişimi olmak üzere yenileme, temizlik, stil yaratmak gibi birçok sebep için kullanılmıştır. Duvar boyaları zaman içersin de çok fazla evrim görmüş sanayi devriminde üstüne düşen payı almıştır.
Dekoratif ihtiyaçlar, yüksek teknolojinin gelişimi ile 1980’lerde yeni tekniklerin araştırılmasına sebep olmuşlardır. Özellikle İtalyan üreticiler, dekoratif duvar boyalarında öncü Ar-Ge çalışmaları ile bu boyalara ismini dahi vermiştir. Dolayısıyla Dekoratif boyalar çoğu zaman karşımıza “İtalyan boya” kavramı ile çıkmaktadır. Dekoratif boya, dekoratif kaplama, desenli boya, efekt boya, decorative paint, decorative coating, decorative finish, effect paint and coating, İtalyan boya gibi birçok ifade ile anlatılanların hepsi ile dekoratif boyayı anlatılmaktadır ve klasik geleneksel boya uygulamalarına yeni soluk getirmiştir.
“Dekoratif boya, evlerimizi ve yaşam alanlarımızı boyadığımız düz boyalardan farklı olarak, doku ve desen veren boya ve kaplamalardır”
Dekoratif boya nerelerde kullanılır?
Dekoratif boya özelikle yapıların iç duvarlarında dış duvarlarında, yerlerde, tavanlarda olmak üzere evler, oteller, hastaneler, iş yerleri, sanatsal ve ticari tüm alanlarda kullanılır, örneğin bir stadyumun tüm duvarlarında, havalimanlarında, film platolarında ya da evinizde bir duvarda, kısaca aklınıza gelebilecek her alanda kullanabilirsiniz.
Dekoratif boyanın artı özellikleri nelerdir?
Dekoratif boyanın en önemli unsuru dokusu ve kendinden olan renk ve görüntüsünün farklı olmasıdır. Doku ve desenlerde çok fazla seçenek mevcut; sedefli, metalik görünümlü, pas görünümlü, kadife dokulu, flekli, kumlu, simli, camlı, beton görünümlü, traverten görünümlü, mermer görünümlü gibi uzayan doku çeşitlerinden bahsetmek mümkün. Dekoratif boya kullanıldığı alanlarda ilgiyi üzerine toplar, şık ve kaliteli bir görünüm sağlar.
Dekoratif boya katma değeri yüksek ürünlerdir. Bu ne demektir? üreticisinden satıcısı ve uygulayıcısı hatta müşterisine zaman ve maliyet faydası sağlar. Müşteri kullandığı ürünün diğer boya ürünlerine oranla 4 kat uzun ömürlü olması, su bazlı olmasından dolayı sağlıklı olması, nefes alması, silinebilir olması hatta bazılarının yıkanabilir olması su geçirmezlik özelliğinin olmasından dolayı son kullanıcıya birçok fayda sağlar. Zemin uygulamalarında aşınmaya, suya ve darbelere dayanıklıdır.
Ayrıca ikinci bir seçenek olan duvar kağıdı gibi nemli ortamlarda sökülme, aşınma yada ek yerlerinin görünmesi gibi problemleri de ortadan kaldırmakta ve tamamen homojen zeminler oluşturmaktadır.
Dekoratif boya ile çok pahalı olan malzemelerin kopyasını yapabilir ve klasik, geleneksel, trend, modern stiller ile etkileyici duvarlara sahip olabilirsiniz.
En önemli faydası ise her renk tasarım ve uygulamanın size özel olması ve sanatsal olmasıdır.
Sanat duvarlarınızda…
Comments