İş Görüşmelerini Kazanmak
İş görüşmeleri hakkında tavsiye niteliğinde birçok yazı, sayısız makale var. Bu makaleler size hazırlanma fırsatı sağlıyor, en azından fikir veriyor. Tabi sizde birçoğumuz gibi okuduğu heyecandan uçup gidenlerden olabilirsiniz veya kendinize özgü size ait tavırlarla görüşmeleri gerçekleştirenlerden olabilirsiniz.
Ancak; Öncelikle şunu unutmamak gerekir ki karşınızdaki de insan ve sizden daha donanımlı yetkin, tecrübeli olabilir veya olmayabilir… Ne fark eder ki siz uygun olduğunuza inandığınız bir pozisyon için oradasınız. Stres ve telaşı bir kenara atın ve hazır olduğunuza inanın.
Makaleler genel olarak hangi maddelerden bahsediyor hatırlamak gerekirse;
- Eksiksiz ve doğru bilgi
- Başvurulan pozisyon dışındaki tecrübelerin Cv den temizlenmesi ya da detaylandırılmaması
- Zamanından önce görüşme yerinde olma
- CV’nin bir kopyasının bulundurma
- Başvurduğunuz şirket hakkında bilgi edinme
- Görüşmeyi yapacak kişinin Linkedin hesabının incelenmesi
- Hiçbir şeyde aşırıya kaçmamak makyajda, kıyafette tıraşta parfümde aklınıza gelebilecek her konuda sadelik
- Pozisyon için eksiklerinizin ve yeterliliklerinizin farkında olma
Belli başlı başlıkları geçtik burada sizin için en önemli aşama aslında bunlardan a) hepsi b) hiçbirisi. Tabi ki b) hiçbirisi neden mi? Elbette hepsi doğru ancak önceliğiniz değil. Hedefe giden yolda ki sıralamanız üç basit adımdan oluşuyor.
En önemli adım başvuru yapacağınız pozisyonun size uygun olup olmadığının tespiti. İlanı en az 3 kere okuyun size uygun olup olmadığını alt metinlerden çıkartmaya çalışın, iş görüşmesini yapan kişinin pozisyonuna koyun kendinizi ve düşünün, siz ilanda anlatılan kişi misiniz?
Birinci aşamayı geçtik evet ilan sizi anlatıyor sizi arıyorlar. İkinci adımda özgeçmişinizin hazırlanması ve başvurunun yapılması. Özgeçmişiniz sizi anlatmalı çünkü görüşmeye sizi o götürecek. Yalın temiz ve gereken tüm bilgileri içermeli ama çok detaylı olmamalı görüşmede bu detaylara zaten değineceksiniz.
Birinci ve ikinci aşamayı başarı ile geçtiniz ve görüşmeye çağrıldınız artık işi kapma zamanı değil mi! Üçüncü ve en önemli aşama tek yapmanız gereken yalın ve samimi olmanız, samimiyet kurmalısınız demiyorum kendiniz olmalısınız diyorum. İnanın tecrübeli bir İK veya birim yöneticisi sizinle aynı frekansta iletişim kuracaktır.
Sayısını hatırlamadığım kadar iş görüşmesi yaptım. Bunların hiç birisini de İK kimliği ile yapmadım. Bu görüşmelerim sonucunda sadece 2 defa yanıldım yani yanlış işe alım yaptım. Bunun sebebi de tamamen çaresizlikti. Neydi bu çaresizlik başka aday olmaması ve acil bir personele ihtiyaç duyulmasıydı. Tabi çözüm çok da uzun soluklu olmadı. Bu kadar az hata payını nasıl başardın diye bilirsiniz, hepsi bu üç basit adımı işe alımı yaparken de uygulamaktan geçti,
İlanda kimi neyi aradığını net belirlemek,
Tüm başvuruları ve özgeçmişleri özenle okumak,
Görüşmede net açık ve doğallığı bırakmadan işi arayanın yerine kendini koymak,
Hemen hemen tüm İK yetkilileri, siz daha odaya girmeden CV'nizi göz ucuyla da olsa bir kez daha okuyacaktır ve genellikle ilk tanışma ve ağırlama sorularının ardından, resmi görüşme hep şu şekilde başlar bize kendinizden bahseder misiniz? Neler yaptınız? Sonra da spesifik sorular gelir.
Kendinizden bahsederken pozisyonun gerekliliklerinden uzaklaşmayın, gereksiz bilgi vermeyin, sorulara net cevaplar verin, sorulmayan detaylara girmeyin, en önemlisi pozisyonla ilgili kafanıza takılanları sormaktan çekinmeyin.
Şansınız bol olsun başarılar.
Dilek YAMAN
Comments